Tillbaka

Sockerfritt & sockerersättning

Produkter som gör det enklare och godare att leva utan socker. Vi rekommenderar endast sockerfria produkter som är naturligt sötade, helt utan kemiska sötningsmedel. De sötningsmedel som vi använder själva samt rekommenderar är xylitol (björksocker), steviaextrakt och erytritol.

Se produkter vi rekommenderar

Råd om sockerersättning

Vi uppmuntrar människor att dra ner på sockret eftersom överkonsumtion av just socker är ett av de största hälsoproblem vi har i samhället idag. Det finns konstgjorga sötningsmedel, naturliga sockeralternativ och sockeralternativ som fortfarande är socker. Hur hittar du rätt?

Sockeralternativ vi rekommenderar

Sockeralkoholer - Xylitol (Total Sweet), Erytritol (Sukrin)
Naturliga sötninsmedel (glykosider och liknande) - Stevia, Monk frukt (Lo han guo - dock inte godkänd inom EU ännu)

Sockeralternativ vi undviker

Alla konstgjorda sötningsmedel samt sockeralternativ som fortfarande är socker:
Agavesirap, honung, kokossocker, yakonsirap, aspastam, acesulfam K, sackarin, cyklamat, osv.

Kokossocker

Kokossocker har blivit riktigt populärt de senaste åren och många har frågat oss varför vi inte rekommenderar att man använder kokossocker som alternativ till vanligt vitt strösocker, så här kommer vårt svar: När något är sött måste vi fråga oss vart sötman kommer ifrån. Är det en enkel sockerart så som glukos och fruktos, en sammansatt sockerart så som sackaros och laktos, en sockeralkohol som xylitol och erytritol, eller kommer sötman från något annat så som t ex glykosiderna i steviaplantan?

Kokossocker innehåller 70-80% sackaros (en blandning av glukos & fruktos), samt 3-9% ren glukos och 3-9% ren fruktos. (ASEAN 1992 Vol. 7 No. 4 p. 200-201) Det vanligaste hälsopåståendet om kokossocker är att det har låg GI nivå (GI 35), vilket defintivt är bättre än bordssocker/sackaros som har GI runt 60 men högre än exempelvis xylitol (GI 7), erytritol (GI 1) och steviaextrakt (GI 0). Utan att gå in på problemen med GI-mätningar samt att den enda studien gällande kokossockrets GI-mätning handlar om endast 10 individer, så är största problemet att kokossocker fortfarande inte gör något för att minska överkonsumtionen av socker i samhället.

Jo, kokossocker är något bättre än vitt socker då det innehåller mer fiber och näring, men något bättre betyder inte att det är bra. Ett till problem med kokossocker är att många ägare av kokospalmer nu börjar producera kokossocker i stället för kokosnötter, eftersom det är en snabbare process för dom som dessutom leder till mer vinst. Men när kokospalmerna har använts för att producera kokossocker har de svårt att återgå till att producera kokosnötter igen vilket skulle kunna skapa problem med tillverkning av kokosolja, kokosmjölk, kokosmjöl och kokosflingor i framtiden.

Se produkter vi rekommenderar

Emelie Kamp

Jag vill inspirera dig att ta hand om din kropp så du har energi, glädje och ork att fullfölja dina drömmar.

Emelie Kamp är en kostrådgivare och wellness coach som skapar internetbaserade hälsoprogram samt jobbar som konsult åt företag för att få fler bra hälsoprodukter till Sverige.

www.emeliekamp.com | @emeliekamp | @emeliekamp

Våga leva sockerfritt